ProgramiranjeWordpress

Dodatni sidebar u WordPress-u

Danas svi mi nešto piskaramo, maltene svako ima neki svoj blog. Većina običnih korisnika se zadovoljava već gotovim rešenjima kao što su WordPress, Joomla, Blogger i sl. I to uglavnom u varijanti koja je hostovana tamo negde daleko i nudi se kao besplatan servis. Ipak ima i nekih koji su se osmelili pa zakupili po neki shared hosting i tu postavili svoje Blog-ove, medjutim i medju njima ima onih manje veštiih koji se zadovoljavaju nekim besplatnim template-ovima koji koliko toliko zadovoljavaju njihove potrebe.

Poslednjih dana sam imao jako često pitanja vezana za WordPress i za dodavanje extra sidebar-a na temu (template) koji podrazumevano ima samo jedan sidebar pa reših da napišem nešto o tome.

Sve što vam je potrebno je Notepad ili bilo koji drugi tekst editor i možda malo poznavanja osnova php-a i html-a ne bi bilo na odmet ali ova zadnja dva i nisu neophodna.

1. Korak

Pronadjite medju fajlovima vaše teme fajl pod imenom functions.php. Ukoliko takav fajl ne postoji, jednostavno kreirajte novi i nazovite ga functions.php. Za početak on može biti i prazan ukoliko ga sami kreirate.

Dodajte sledeće linije u vaš fajl i nakon toga ga snimite.

<?php
if ( function_exists('register_sidebars') )
     register_sidebars(2);
?>

Imajte na umu da ste na ovaj način dodali jedan sidebar pored postojećeg u vašoj temi. Ukoliko želite da dodate više od jednog, onda u functions.php treba dodati sledeće linije, sa onoliko sidebar-ova koliko mislite da vam je potrebno.

<?php
if ( function_exists('register_sidebars') )
     register_sidebar('2');
     register_sidebar('3');
     register_sidebar('4');
?>

2. Korak

Pronadji vašoj temi fajl sa imenom sidebar.php. Ukoliko želite apsolutno identičan sidebar po pitanju izgleda i stilova ka taj postojeći, jednostavno napravite novi fajl sa imenom sidebar2.php i u njega iskopirajte sadržaj fajla sidebar.php, a zatim ga snimite. Sve ovo je samo u slučaju da ste dodali samo jedan sidebar. Ukoliko ste ih napravili više, onda je neophodno da za svaki novi sidebar kreirate novi fajl.

Ukoliko želite potpuno drugačije sidebar onda je neophodno krenuti od početka za kreiranje fajla sidebar2.php sa sledećim linijama u njemu.

<div id="sidebar2"><ul>
<?php
if ( function_exists('dynamic_sidebar') && dynamic_sidebar(2) ) :
else :
?>
<?php
endif;
?>
</ul></div>

Sada imate dva ili više sidebar-ova. Preostalo je da samo dodate negde na vašu početnu stranu (home page) ovaj sidebar. Za to vam je potreban još jedan fajl, index.php.

Otvorite ga u tekst editoru i dodajte sledeću liniju na poziciji na kojoj želite da vam se prikazuje novokreirani sidebar.

<?php include (TEMPLATEPATH . '/sidebar2.php'); ?>

3. Korak

Na kraju još preostaje da odete na dmin panel i da u sekciji widgets, prevučete sve widget-e koje želite u novi sidebar koji će se pojaviti na listi i to bi bilo to. Vaša modifikovana tema je spremna za upload na server.

Zaključak

Kao što možete i sami da zaključite, nije bilo previše teško. Za nekog ko ima malo iskustva sa programiranjem u php-u i osnovnim poznavanjem html i css, ovo je posao od 10 minuta, a za sve ostale ne bi trebalo da bude duže od pola sata.